Ferien er forbi…

Vi er nu ved vejs ende på den første uge, hvor alle eleverne er tilbage på skolen. De sidste 8 elever kom tilbage i løbet af søndag og mandag. Det er virkelig fedt, at alle eleverne nu er tilbage, det skaber mere liv på skolen. Vi er ved at have styr på alle navnene og har snakket med dem alle. De vil alle virkelig gerne snakke med os, hvilket er meget rart. Dog kommer de af og til hen og siger noget på portugisisk, som vi ikke helt forstår. Men her er google oversæt igen en rigtig god hjælp, hvilket eleverne også har fundet ud af. Kommunikationen tager dog en del længere tid, når man bruger telefonen, men det fungerer super godt.

Bibeltime er noget vi har hver onsdag, og vi må da sige, at det er noget andet nu hvor alle eleverne er på skolen. Bibeltimerne starter med at vi alle står op og synger nogle sange. Sangteksterne er på Changana, så vi forstår ikke helt, hvad det er vi synger. De er dog gode til at oversætte dele af teksten, så vi også forstår en smule. Der er fagter til nogle af sangene, og dem kan vi selvfølgelig være med på, ellers kan man altid klappe med.

Man kan virkelig se, at troen har en betydning for eleverne, både i deres deltagelse til bibeltimerne og om søndagen til gudstjeneste. Her er alle eleverne i kirke sammen, hvilket er fedt at opleve. Noget af det vi har oplevet, og som slet ikke er det samme som i Danmark, er fællesbøn, hvilket der er meget af. Her er der en der starter med at komme med nogle ønskede bønneemner, og derefter beder alle højt i munden af hinanden. Vi blev lidt overrasket første gang vi oplevede det, men det er også noget vi er ved at have vænnet os til.

I denne uge har vi haft vores første undervisning. Vi skulle undervise dem i engelsk, og da de snakker portugisisk, er det noget vi har brugt en del tid på at forberede. Vi var meget spændte og nervøse for hvordan det ville gå. Da vi først kom i gang forsvandt nerverne, og eleverne sad koncentreret og lyttede til alt, hvad vi sagde. Vores første undervisning gik virkelig godt, vi fik alle eleverne til at præsentere sig selv og fik lært dem flere forskellige basale ord. De virkede til at have det sjovt og var alle meget engageret i hvad vi underviste om.

Vi kunne allerede mærke dagen efter vi havde undervist første gang, at nogle af ordene hang fast og blev flittigt brugt mellem eleverne selv. De er også begyndt at sige godmorgen og spørge os, hvordan vi har det på engelsk i stedet for på portugisisk. Det er rigtig rart og giver også et billede af at de gerne vil lære sproget.

Udover at undervise i engelsk så har vi også undervist i informática. Det er brugen af computer, hvilket de også var virkelig interesserede i. Det gør at vi begge synes det er nemmere at undervise, da de alle virkelig gerne vil lære. Eleverne var med på opgaverne vi gav dem i timen, dog var brugen af computer noget helt nyt for nogen af dem, dermed var tempoet ikke det hurtigste. Det var dog ikke alle som deltog i timen, da nogen af eleverne var henne og møde præsidentens kone. De ville gerne gøre opmærksom på WutomiAgri, og derudover så er WutomiAgri en af de skoler som fungerer bedst her i området.

Nogle af eleverne var klar på at fortsætte endnu længere tid end timen egentlig varede. Hvilket er nice, og viser at de glæder sig til næste time! Det giver os lyst til at undervise og lære dem alt det vi kan, mens vi er her.

Udover de kyllinger, der bliver leveret hver anden uge, så har skolen også selv haft gang i at udruge nogle æg. Det har resulteret i, at der er kommet 6 nyudklækkede kyllinger i starten af denne uge. Der er dog sket det, at rotten har været i dem og spist de fleste af dem, men heldigvis er der stadig en tilbage. Den sidste er nu kommet over til det nyeste sæt kyllinger, der er blevet leveret.  

Den nye bygning, som vi tidligere har nævnt, er vi kommet længere med. Der er blevet sat toiletter og håndvaske ind. Vi har også haft gang i at male, og er kommet en smule længere med det. Der er dog intet som er helt færdigt endnu, men vi er overbevist om, at et par dage mere, hvor vi maler, er nok til at få gjort det hele færdigt. Bygningen der dermed snart helt klar til at blive taget i brug af eleverne.

– Rebekka og Viktoria

Kommentér