For mange danskere er Sri Lanka synonym med “ferieparadis“:

  • Hvide sandstrande
  • Lærerige kulturelle oplevelser
  • En enorm gæstfrihed
  • Spændende kulinariske oplevelser

Alt det rummer Sri Lanka rigtigt nok. Men der findes en virkelighed og en hverdag, som kun de færreste turister får indblik i: En hverdag, hvor det er nærmest umuligt at skaffe indtægt nok til at en familie kan trives. En virkelighed, hvor tusindvis af børn udsættes for omsorgssvigt, fysiske, psykiske eller endda seksuelle overgreb. En hverdag, hvor de systemer, der skulle beskytte og hjælpe udsatte børn ikke fungerer optimalt.

I juli måned 2020 rapporterede et anerkendt medie på Sri Lanka, at et barn udsættes for overgreb hver 2. time på Sri Lanka.

Det er den virkelighed, som Assist er blevet introduceret til gennem vores partner, LEADS – og som vi arbejder hårdt på at ændre på. Takket være dansk udviklingsbistand og private sponsorater kan Assist støtte kampen mod seksuelt misbrug af børn på Sri Lanka.

Du kan læse mere om de temaer, vi arbejder med her og du kan støtte vores arbejde med genoprettelse af børn, som har været udsat for overgreb her.

Fakta om Sri Lanka

Sri Lanka er en ø, som ligger ud for Indiens sydspids i det Indiske Ocean. Efter at have været koloniseret i over 30 år – af tre forskellige stormagter – blev det selvstændigt i 1948, og skiftede i 1972 navn til Sri Lanka. Hovedstaden hedder Colombo, og det er her Assists samarbejdspartner, LEADS, har sit hovedkontor.

Sri Lankas areal er 65.610 km2 – altså cirka halvanden gang så stort som Danmark. Til gengæld bor der over 20 millioner mennesker. De officielle sprog er singalesisk og tamil, men en stor del af befolkningen taler også engelsk, som er det primære fremmedsprog.

Kendt som “Det Indiske Oceans Perle”, rummer landet en rig historisk og kulturel arv, der strækker sig over 2500 år tilbage i tiden. Dette mærkes tydeligt, når man besøger nogle af Sri Lankas mange seværdigheder, men også i samtaler med befolkningen.  

Sri Lanka er på mange måder et multikulturelt samfund, hvilket tydeligt kommer til udtryk i hvordan de fire store religioner, lever side om side. De officielle statistikker siger, at 69% er buddhister, 15% hinduer, 8% kristne og 8% muslimer – men når man ser på gadebilledet i Colombo, bæger det tydeligt præg af alle fire religioner.

Indtil foråret 2009 hærgede en 25 år lang borgerkrig landet – ikke mindst de nordlige og østlige provinser. Konflikten splittede landet, og skabte en stor bevidsthed omkring hvorvidt man tilhører den tamilske eller sinhalesiske del af befolkningen. I de første år af samarbejdet mellem Assist og LEADS arbejdede vi derfor en del med nødhjælp og forsoning i kølvandet på krigen. Det har været en utrolig opmuntring af se tamilere og singhalesere arbejde side om side i kampen mod den uretfærdighed, der rammer de fattigste og svageste i samfundet.

Læs mere her omkring hvordan LEADS og Assist har været med til at arbejde for forsoning i kølvandet på de mange års konflikt.