Værested for forældreløse børn i Maputo

Hun ville have været nonne, men inden mødte hun sit livs kærlighed. Så hun valgte kærligheden. Men hun har et stort hjerte for at hjælpe børn, som er forældreløse, og det store hjerte for at hjælpe kunne hun dele med sin mand.

Hendes navn er Albertina Lange Cossa og hendes mand hedder Louis Cossa.

Så i 2006 begyndte hun at samle børn, som hun mødte på gaden i Mozambique’s hovedstad Maputo. Inden hun tog dem med sig, forsøgte hun at finde forældre eller familie, som kunne tage sig af dem. Sammen med sin mand lejede de et sted, hvor de kunne lave lidt ly for sol, vind og regn.

Ægteparret er medlemmer af den lokale menighed, hvor de bor og Louis er pastor i menigheden. Menigheden er tilsluttet de kirker som vores kontakt i Mozambique, Mathew E. Munguambe, er national leder for.

Der kom flere og flere børn

Som i mange andre afrikanske lande er der ufattelig mange børn, som lever deres liv uden voksne til at tage sig af dem. Så for Albertina og Louis var det nødvendigt at sætte en grænse et sted. Deres ønske var og er, at de kan give børnene noget mad og for de større børn, give dem undervisning og skolegang, så de senere i livet har større mulighed for at klare sig. I 2010 var der mere end 30 børn på Kanana.

For at kunne betale husleje og mad tog Louis arbejde som nattevagt.

Hjælp fra Mamaer i menigheden

Det var heller ikke nogen nem opgave at klare de mange børn alene.

Omkring 15 Mamaer fra menigheden er nu frivilligt involveret i dette hjælpearbejde. Kanana er blot et værested i dagtimerne. Så den måde man begyndte at løse det problem, var ved hjælp af Mamaer fra menigheden, som om aftenen tog 1-3 børn med hjem i deres eget hjem, hvor de så overnattede til næste dag. Og det var og er jo sammen med familiens egne børn. Assist undersøger i øjeblikket, om det er muligt at støtte mamaerne økonomisk, så de ikke har udgifter forbundet med deres uselviske indsats for de forældreløse børn. 

Hjælp til selvhjælp

I Mozambique er loven sådan, at hvis man ikke kan fremvise dokumentation fra forældre, at man er den, man er, har man ikke lov til at gå i offentlige skole.

Det betyder, at nogle af børnene på Kanana ikke kan komme i offentlig skole, men bliver undervist på Kanana. Selvom man kan gå i offentlig skole, skal alle betale for undervisnings materiale og skoleuniform.

Flere af børnene fra Kanana bliver i dag støttet med noget af overskuddet fra Den Evangeliske Frikirke’s genbrugsbutik, Futhi. Men hjælpen gives til noget, som afrikanerne selv har sat i gang.

Hvordan ser fremtiden ud?

Som nævnt ovenfor er det nuværende værested lejet, og det ligger meget ubekvemt i forhold til adgang med transportmidler. Så der søges om et bedre og mere blivende sted, hvor der også kan etableres bedre sanitære- og køkkenforhold. Samtidig søges der penge til forskelligt udstyr og inventar.

Futhi

I videoen herunder kan du høre Gunnar og Bente fortælle om Futhi og Kanana.

Her finder du butikken

Adresse

Skanderborggade 39
8940 Randers SV

Telefon

4026 4391

Åbningstider

Tirsdag: 11-17
Onsdag: 11-15
Torsdag: 11-17
Fredag: 11-14