“I love you Mr. President!”

Da vi for en lille måned siden tog hjemmefra, var corona på randen til ikke længere at være kategoriseret som en samfundskritisk sygdom i Danmark. Samtidig rejste vi sydpå og kom til et nedlukket land, hvor man ikke måtte tage i kirke, og et besøg på stranden udløste bøder. Det var nogle af de ting vi havde set frem til, og vi vidste derfor at vores rejse i en corona tid ville have sine begrænsninger. Men d. 23. september skulle det dog ændre sig, da præsidenten holdte pressemøde.

Udfaldet var positivt! Mozambique går nu ind i en periode, hvor optimismen spirer. Mange restriktioner er fjernet og flere ting er igen blevet muligt. For et land der har været hårdt ramt af restriktioner og lukkede grænser, er ethvert skridt i den modsatte retning en stor milepæl. Genåbningsplanen er blevet modtaget med glæde, og i dét nyheden blev præsenteret, hørte vi samtidig sætningen: ”I love you Mr. President!”.

Eleven Carlos. Altid glad og ivrig efter at lære nyt.

God stemning på WutomiAgri

For eleverne har genåbningen været betydningsfuld. Specielt genåbningen af kirkerne har været vigtigt, da det tidligere har været en fast søndagstradition for dem. Det er tydeligt, at de ser frem til at vise Mozambique frem, sådan som de kender det. Hos personalet på WutomiAgri har nyheden også spredt stor glæde. Skolens pedel og hyggespreder Salino er træner for det lokale fodboldhold, og da han hørte nyheden om, at det igen kunne starte, var hænderne langt over hovedet.

Undervisning i informatik.

For nylig er skolen begyndt at levere kyllinger til restauranter som allerede er slagtet og plukket. Nye tiltag som dette er med til at udvide horisonten for hvad der er muligt for eleverne efter deres ophold på skolen. Det har også medført traditionen om at vi torsdag aften kommer over på skolen og spiser indmad med eleverne efter arbejdet er færdigt. I takt med at deres engelske og vores portugisiske forbedres er det tidspunkter som disse der er med til virkelig at knytte bånd til denne fantastiske gruppe unge mennesker.

Der plukkes kyllinger.

Solbriller og skeptiske briller

For vores ophold udenfor skolen har vi også mærket en forandring. Nu er det muligt at opleve den mozambiquiske kultur fra flere sider, og møde mennesker steder, hvor det før ikke var muligt. Vi er taknemmelige for at vi så tidligt i vores ophold får mulighed for at realisere mange af de oplevelser vi har set frem til. Vores første besøg på stranden i sidste weekend har forstærket vores billede af mozambiquere som ualmindeligt venlige og imødekommende, hvor vi fik spillet fodbold med flere end vi kunne tælle til.

Familietur til stranden.

Selvom vi er glade for situationen, har vi også været interesseret i grundlaget for genåbningen, da der kun er vaccineret 1,7 ud af landets 31 millioner indbyggere. Når vi har spurgt ind til netop det, er vi stødt på holdningen, at genåbningen kan have en relation til det nærtforestående præsidentvalg. Nogle mener altså, at det er et værktøj til at skabe popularitet blandt befolkningen. Det er interessant at høre de forskellige synspunkter hvordan man håndterer en krise, når man oplever en anden kultur.

Men for at dette ikke skal blive et politisk indslag, har vi også lavet en video hvor vi fortæller lidt mere om hvad der rører sig på WutomiAgri. Vi håber at i vil se den, og vi siger tak fordi i læser med!

Carl Johan og Anders