Glædelig varm jul fra Mozambique

Solen bager fra en skyfri himmel. Indimellem kommer en brise og hjælper på heden, men regnen forbliver en sjælden gæst. Majsene tørster, og menneskerne frygter den kommende sult. Men nu er det jul. Bekymringerne sættes på pause, familien skal være sammen, og der nydes kød og kage.

På WutomiAgri holdt vi i går juleafsked med ekstra god middag i skyggen af de gamle cashewtræer. Selv om temperaturen sneg sig over 40 grader, var det skolens køligste sted. Stemningen var høj, da alle glædede sig til jul med familien. Eleverne vender tilbage den 6. januar, og personalet har fordelt ferien, så der hele tiden er nogen til at passe dyr og afgrøder.

Volontørerne, Mads og Jakob, har også taget afsked med WutomiAgri. Fra september til november berigede de skolen med opførslen af et nyt køkken samt engelsk- og computerundervisning. Har du ikke læst deres spændende nyhedsbreve, er det ikke for sent. De findes her.

Undervisningen lakker mod enden for det ottende elevhold på WutomiAgri. Det nye år bringer eksamener og elevernes afsluttende projekter, inden de dimitterer som iværksættere den 23. februar. Blandingen af teori og praksis samt overskrifterne for undervisningen er stadig, som da vi startede. Men niveauet er højnet – og dog stadig med plads til forbedringer. Vi har brugt en del tid på at definere, hvad der skal løftes til næste år, både i undervisningen, produktionen og forretningerne. Kurt har fået opgaven at vejlede og støtte lærerne i processen.

Ekskursioner er i høj kurs hos eleverne. I forbindelse med iværksætter-projektugen i sidste måned besøgte de markedet og landbrugsbutikker i byen for at undersøge priser og handelsmuligheder. Ekskursionen til en nærliggende, nystartet storproduktion af sødekartofler medførte de helt store iværksætterdrømme hos mange. De har fået mod på at tage hjem at trække i arbejdstøjet. De ser nu mulighederne i fødevareproduktionen.

Og med glæde kan vi fortælle, at syv ud af sidste års ni dimittender stadig er godt i gang med deres landbrug og forretninger.

Taknemmelighed fylder os, når vi tænker tilbage på 2018. Venskabsforeningen afholdt et brag af en årsfest først i oktober, og Wutomi Genbrug kan allerede efter godt et år sende et flot overskud til Mozambique.

Mange varme hilsner! Vi ønsker jer alle en glædelig jul samt et godt og velsignet nytår.

Når vi går rundt hernede med små og store udfordringer, betyder det rigtig meget for os at kunne mærke den enorme opbakning fra vores danske bagland. Tusind tak til alle jer, der knokler, beder og sender opmuntrende ord, når WutomiAgri poster på Facebook eller Instagram.
Vi har brug for jer! I giver nyt mod til hver dag.

Kurt & Lisbet