Syvende elevhold 2017

Besøg, bønnebøffer og beslutsomhed

”Jeg hader at se på græs”, Jordbrugslæren, Nicólacio, kigger ud på de områder med græs, der endnu ikke er opdyrket på WutomiAgri. ”På det her stykke har jeg tænkt på at plante bananpalmer – og derovre måske appelsiner..”. Han ser helst, at skolens ressourcer bruges optimalt, og med områder, der stadig mangler at blive opdyrket, er bananer og appelsiner et mindre arbejdstungt alternativ til kål, tomater, couve, majs og peberfrugt. At udvide variationen af arter har værdi i den praktiske undervisning af eleverne, og kan hjælpe til at øge skolens indkomst.

Smukke marker danner pt. billedet af skolen

På marken har vi i løbet af ugen været med til at lave bunddække til tomatplanterne. Et organisk dække af græs eller rester fra bønneplanter omkring, hver enkel plante, har mange fordele. Dels skygger det for fremkomsten af ukrudt omkring planten, og dels giver det efterhånden et lille næringstilskud til den enkelte plante. Den vigtigste funktion er dog at skærme for den stærke sol, der hurtigt udtørrer den sandede jord omkring tomatplanterne. Bunddækket er lavet af de tilgængelige ressourcer, og det var derfor et meget tilfredsstillende arbejde at deltage i sammen med de to landbrugslærere.

Arbejdet var en anledning til at snakke om jorden, og hvordan man forbedrer den. Fremgangsmåderne hernede medvirker til, at der konstant er et stort tab af struktur i jorden. Hver gang ny jord skal tages i brug, fjerner man græsset. Afgrøderester tages væk efter høst. Når bedene bliver luget bliver ukrudtet fjernet fra bedene. Jorden hernede er meget sandet, og derfor drænes vandet lynhurtigt efter vanding. Mere struktur i jorden i form af planterester ville gøre den en smule mere fugtig og sund. Sammen er vi i gang med at forsøge forskellige ting, for at øge mængden af planterester i jorden, så der gradvis opnås en bedre og mere levende jord.

sdr
Hårdtarbejdende bliver tomaterne forkælet med bunddække

For tiden er der god tid til at tage nogle gode snakke om jordbrug. Vi er nemlig alene med lærerne, da eleverne alle er hjemme hos deres familier. Der er blevet udskrevet folketælling i Mozambique, og det gør man grundigt hernede. Eksempelvis blev lederen, Gina, og hendes mand, Tininho, talt i onsdags. Det tog to timer. Tiden uden elever bruges til at hygge lidt med de to lærere, Nicólacio og Hercilia. Vi inviterede dem forleden hjem til aftensmad. De har været meget interesseret i de to volontørers fortrukne spise hernede – bønnebøffer. Vi medbragte friturestegte bønnebøffer til en lille afslutningsfest, som blev holdt i anledningen af at eleverne skulle hjem på ferie. De faldt især i Nicólacios smag – og han ville derfor meget gerne have en version af opskriften på portugisisk. I stedet bød vi Nicólacio og Hercilia hjem til os, så vi sammen kunne lave bønnebøffer. Vi havde forberedt ingredienserne, og under madlavningen skrev Nicólacio ivrigt notater, så han selv kunne lave bøffer derhjemme. Da maden var færdiglavet, og vi var klar til at spise, opstod der dog problemer. De havde aldrig spist med både kniv og gaffel før, så lidt uventet for os, måtte vi lære dem, hvordan man nu lige gør det!

DSC00702
De skønne lærere, Nicolacío og Hercillia, laver bønnebøffer

I denne uge har vi udgivet en introvideo for WutomiAgri. Vi har i løbet af en hel uge haft et kamera under armen, hvor vi har forsøgt at indfange noget af stemningen på skolen i form af små klip fra hverdagen. Resultatet kan ses på facebooksiden, og kommer snart op på WutomiAgris hjemmeside. Målet for den næste tid er bl.a. at arbejde på at få lavet nyt layout til hjemmesiden, så man bliver budt trygt indenfor til skolen – også digitalt.

En person der også gør meget for at byde gæster trygt velkommen, er skolens præsident pastor Antonio, som vi fik lejlighed til at møde i løbet af denne uge. Sammen med ham og Gina tog vi ud til tre tidligere elever fra skolen, der har opstartet en kyllingeproduktion. De har lånt penge til projektet fra WutomiAgri, og er nu godt i gang med opdræt af kyllinger. Til formålet havde de lejet nogle gamle Røde Kors lokaler, som var blevet klargjort til fjerkræ. Visionen er at spare sammen til egen gård uden for byen, hvor der både er jord og plads til høns. Deres viden om opdræt af kyllinger stammer fra undervisningen på WutomiAgri, hvilket man også kunne se på opstillingen i deres stald.

Fremadrettet vil vi fokuserer på at hjælpe Nicólacio og Hercilia i marken. Der er god brug for ekstra hænder nu når eleverne er hjemme. WutomiAgris hjemmeside sidder vi også og kigger på hernede fra, og vi vil forsøge at forbedre layout og design. Vi bruger tiden uden elever til at undervise Nicólacio og Hercilia i engelsk hver dag. Selv får vi også portugisiskundervisning dagligt. Selvom sproglære kan være svært og frustrerende, er der også mange små sejre forbundet med det. Man bliver overrasket når man pludseligt forstår det meste af det Gina siger på portugisisk, eller Nicolacio pludseligt taler engelsk i hele sætninger. Ellers er vi i gang med at gøre klar til en uges safari-ferie i Sydafrika fra på fredag. Det ser vi frem til!

De bedste hilsner
Alfredo og Simião