Skolen vokser

Efter endnu et opløftende Skype-møde med Gina og Antonio, skolelederen og coachen i Mozambique, bliver vi nødt til at dele vores optimisme. Vi har ikke længere tal på, hvor mange uger i streg, der først og fremmest er kommet gode nyheder fra den anden side af ækvator. Vi ser en skole løfte sig, både driften, synergien og undervisningen. Og Gina vokser. Vi kan følge hendes udvikling som leder. Hun bruger bestemt sin coaching.

I form af mursten vokser skolen også. Byggeriet af den nye leder- og gæstebolig, der ses til højre, skrider planmæssigt frem.

elton, byggeri


Til venstre ses Elton, der dimitterede i februar, på sin egen jord. Det er ikke let at begynde, men han fighter. Vi oplever, at det sværeste er økonomi til opstarten, så i år gør vi en stor indsats for at finde muligheder for mikrolån.

Vores elever, der er blevet præsenteret flere gange på wutomiagri.dk og Facebook, er stadig fulde af energi og lærelyst. For at klæde dem bedre på til at starte op, forsøger vi i år at optimere på læringen i iværksætteri. Edgar, vores landbrugsleder, tager netop nu et business-kursus, der skal udruste ham til denne undervisning. Alle elever har endnu ikke sponsorer. Vi beder dig overveje, om du har mulighed for at hjælpe en elev.

moringa


Moringa Oleifera, også kaldet Mirakeltræet, blev sået af de første elever i stor stil i 2010. Moringa, der vokser godt i tropisk klima, er super rig på næringsstoffer og virker på blandt andet blodtryk, kolesterol, fordøjelse, immunsystem og energiniveau. Eleverne kan bekæmpe fejlernæring med træet, men efter vi har fået et tørrehus, kan vi også producere til salg. Vi arbejder p.t. med tanken om at tage moringapulver med til Danmark.

Sara, der her er i gang ved tørrehuset, valgte at forlade skolen for at bo sammen med sin kæreste, der arbejder i Massingir, 250 km fra Xai-Xai. Det var for svært for dem at være adskilt efter at have fået en datter.

vanding


Vandkanderne bliver brugt flittigt. Som vi skrev i januar, er der ikke altid strøm nok til vandpumpen, hvilket er løst med byggeri af nogle store åbne tanke som denne, der kan fyldes op, når der er mindst pres på strømlinjen. Vi venter stadig på en løsning fra elselskabet… Det er hårdt at drive et projekt i så skævt et bureaukrati. Men det er vores elevers virkelighed, og derfor må vi gå foran og ikke give op eller give efter for korruption.

Konstant kommer der udfordringer, som vi danskere ikke kan forstå. Fx har det nu også taget snart tre måneder at åbne en bankkonto mere, hvor gennemsnitligt to mand fysisk har været til stede i banken 9 gange.

Moz 50+holdet skal til at sættes på ny. På moz50plus.com kan du se programmet, billeder og film fra sidste ture. Kontakt os, hvis du er interesseret i at komme med i uge 8 til 10 i 2016. Du må også meget gerne prikke andre.

venskabsdag


Venskabsdagen den 25. april havde et godt fremmøde med bred enighed om at oprette en venskabsforening. Den stiftende generalforsamling bliver den 17. september om aftenen i Vorbasse. Indbydelsen kommer snart, men sæt allerede nu kryds i kalenderen. Mød denne aften også vores skoleleder, Gina, der kommer til Danmark i tre måneder fra september for at følge et internationalt kursus på Diakonhøjskolen i Århus.

Med ønsket om en varm og solrig sensommer vil vi slutte.

Tak for tanker, bøn og opbakning. Vi kunne ikke alene!
Mange varme hilsner på vegne af WutomiAgri-teamet, Kurt og Lisbet

Skriv til venskabsforening@wutomiagri.dk, hvis du ønsker disse breve tilsendt på mail. Meld dig ind i vores Facebookgruppe, hvis du ønsker opdateringer oftere