Endelig skolestart

Mozambiques præsident erklærede undtagelsestilstand den første april – og siden er den blevet forlænget måned efter måned med strenge restriktioner samt lukkede grænser og skoler. Det er ikke fordi, der er så mange smittede, men jævnfør sundhedsvæsnets status forsøger man at forebygge den samme katastrofe, som vi ser i Sydafrika.

Folkeskolerne er stadig lukkede, men skoler for voksne kunne åbne denne uge – og forventningens store glæde kan nu forløses på WutomiAgri. Vores stab er i form!

14 nye elever skulle have begyndt midt i marts. Det fik coronaen sat en stopper for, men nu er de her.  Dog kun fem, da otte af dem fik nye muligheder i mellemtiden. En mand venter vi alligevel stadig på. Han blev bidt af en krokodille, men mener snart at være parat.

Klasseværelset er gjort klar til de rette forhold efter gældende befalinger fra regeringen.

Sammenholdet på WutomiAgri har blomstret i vores fravær. Vi håber ikke, det har noget med os at gøre, men skyldes, at personalet har været nødt til at finde måder på at klare elevernes arbejde også.

Fødevaresituationen i Mozambique har været meget påvirket af corona på grund af de lukkede grænser og et drastisk valutafald. Almindelige mennesker har ikke haft råd til kyllinger, så der har vi skåret ned i produktionen. Men salat og kål har gået som varmt brød på WutomiAgri.

Inocêncio og Gina har brugt god tid på at besøge og vejlede de nye iværksættere fra sidste år. De fire, der valgte grøntsager som projekt, er godt i gang, mens dem med kyllingeproduktion forsøger sig med andre ting, indtil der igen er et marked for kød.

Kommunikation i en COVID-tid kan være svær. Internettet har været langt nede i Chicumbane, hvor skolen ligger, så cirka hver anden uge har Gina taget hjem i vores hus for at holde møde med os på WhatsApp.

Selv om det har været svært for os at være væk i så lang tid, har det været en fornøjelse at se, hvordan Gina er vokset i opgaven som skoleleder. Selvstændigt har hun lavet konstruktive tiltag for udvikling af samarbejdet i staben. En dag tog hun ud til alle foreningsmedlemmer med salat, hvilket vakte stor begejstring i denne tid, hvor folk er bekymrede.

Venskabsforeningens årsfest ligger lidt senere i år. Vi satser på et brag af en fest i Sognehuset i Vorbasse den 24. oktober. Invitationen kommer senere, men sæt allerede nu et kryds i kalenderen.

Mange hilsner – med ønsket om en god og varm sensommer!

Konsekvenserne af corona er stadig uvisse og uoverskuelige i Mozambique. Men der er atter fly, der går hele vejen, og grænserne er igen åbne for udlændinge med adresse i landet. Vi føler, det så må være tid til at vende hjem.Det bliver kun Kurt i første omgang, da jeg jo har brug for at have mulig adgang til skleroseklinikken. Men jeg håber snart at kunne følge efter. Vores plads er i Mozambique – og vi mærker det især lige nu, hvor mange er i krise.

TAK for den store opbakning, støtte og forbøn for Mozambique, WutomiAgri og os! Vi har meget brug for den.

Kurt & Lisbet