Nu er det jul igen

Det betyder blandt andet, at det er fem år siden, vi begyndte at bygge landbrugsskole i Chicumbane, Mozambique. Tiden gik stærkt. Men på den anden side kan vi også opremse mange milepæle. Lige nu er der stille på WutomiAgri. Dog er eleverne kun hjemme på en kort juleferie, da vi har valgt at forskyde skoleåret lidt. Dermed kommer der ikke den sædvanlige lange afbrydelse i produktionen i dec. og jan.

Det 5. elevhold er ved at være sat. Et par stykker bliver fra Massingir, der ligger godt 200 km fra skolen. Øverst ses kandidater og høvding fra besøget dér i sidste uge. Resten af eleverne vil blive fra distrikter på vejen dertil. Antonio, vores coach, har sammen med Gina og Sara gjort et velstruktureret arbejde med rekrutteringen denne gang. De lover os et engageret hold igen til næste år. Vi udvider til 14 elever.
Moz 50+ 2015 er også klar. Vi har mødt teamet for første gang nu i december, og vi glæder os til at tage dem med til Mozambique tre uger til februar/marts. Som noget nyt skal 50+erne deltage i dimissionsfesten, der kommer til at ligge i starten af opholdet. De nye elever starter umiddelbart efter, vi tager af sted igen.

Grisene

Grisebesætningen er firedoblet, siden 50+holdet fra 2014 byggede stald og bidrog med en so og en orne. I oktober blev det til seks smågrise, og staben og eleverne har gået meget op i at passe dem på bedste vis. Her ses de som kun 4 dage gamle, men allerede nu er de store nok til at blive fravænnet. Vores intention om frilandsgrise, der kan rode op i og gøde jorden, blev ikke helt så simpel som planlagt, da hverken grise eller mennesker i Mozambique kender til hegnstråd. Vi har stor tiltro til, at de næste 50+ere fuldfører opgaven med at få konceptet indført, da mange af dem er landmænd med erfaring med grise.

Håb

Unge iværksættere er, hvad vi arbejder for at skabe. Her er de!

Da undertegnede var på opfølgende besøg i oktober, blev vi fyldt af begejstring og håb, da vi hørte Antonio fortælle sin historie til eleverne. Antonio arbejder mest med Gina og Sara i sine 12 ugentlige timer, men lidt tid til træning af eleverne bliver der også. Og ingen kan afføde gåpåmod som han kan. Han er selv mønsterbryder og iværksætter, og så har han en enestående evne til at få andre til at have lyst til at yde deres bedste.
Under opholdet modtager eleverne besøg i nogle hjemmeweekender for at ruste dem godt. Billede fra hjemmebesøg ses nederst til højre.

WutomiAgris bæredygtighed stiler vi målbevidst mod. Vores mozambiquiske bestyrelse er i gang med at søge staten om driftstilskud, da lønnen er høj for gode lærere. Jorden kan ikke indtjene alle udgifter forbundet med skoledriften, da vi ikke ønsker, at produktion skal stå over uddannelsen. Til generalforsamlingen i februar står indkomstmuligheder højt på dagsordenen. Gina og Sara arbejder med tiltag som fx butik med basisvarer, der kan øge omsætningen. Skolens udvidelse er i gang, da vi endelig har mere jord. Herunder ses murstensproduktionen.
I Danmark har vi venskabsforening samt et sponsorelevkoncept på tapetet. Vi glæder os til at fortælle mere.

WutomiAgri

Med ønsket om en rigtig glædelig jul vil vi slutte.

Tusind tak for bøn, støtte og opmuntring i året, der gik! Vores tro på projektet er så stor som aldrig før, så vi håber, at også I fortsat vil bære med.
Mange varme hilsner på vegne af WutomiAgri-teamet, Kurt og Lisbet Terp

Meld dig ind i vores Facebookgruppe, hvis du ønsker opdateringer oftere.

2 reaktioner til “Nu er det jul igen

Kommentarfeltet er lukket.