Børn skal ikke bo på børnehjem!

Assist og Leads er igang med et projekt, der har fokus på at reducere antallet af børn, der bliver institutionaliseret på Sri Lanka.

Nogle af målene er at Leads på baggrund af et studie i Alternative Care (altså alternativer til børnehjem) kan få indflydelse på hvordan Alternative Care politik implementeres på Sri Lanka. At Leads kan facilitere et samarbejde mellem kirker, offentligt ansatte og andre vigtige spillere (f.eks. advokater) med fokus på hvordan deinstitutionalisering kan se ud på Sri Lanka. At 100 familier i et fattigt område i udkanten af Colombo kan gennemgå et ”family strengthening” program som skal hjælpe dem til at finde alternative løsninger for deres børn, så de ikke vælger børnehjem.

Projektet startede i feb 2022, med støtte fra CKU. Projektet fik en lidt langsom start pga. situationen i landet, men i 2023 er det gået godt fremad. I januar 2024 besøgte Henriette, Michelle og Simon fra Assist Sri Lanka sammen med en kosulent fra CKU, Ole Ramsing. Under besøget, mødte Michelle to ansatte i det offentlige system, som fortalte om hvordan den økonomiske krise har påvirket de offentlige budgetter og dermed deres mulighed for at hjælpe udsatte børn og familier. Deres stillingsbetegnelser var: Child Rights Promotion Officer og Child Protection Officer. De to var de eneste ansatte til at arbejde med børns rettigheder/beskyttelse af børn i et distrikt med 2 millioner mennesker. Deres budget til at hjælpe børn med at dække udgifter relateret til skolegang er 2000 rupies (ca. 42 danske kroner) om året – og nej, det er ikke pr. barn det er det totale beløb. De var begge meget berørte, når de fortalte om udfordringerne i deres arbejde. Og de udtrykte stor taknemmelighed for det, Leads gør for at støtte op om deres arbejde – og for at hjælpe de mest udsatte familier.

Michelle mødte også nogle af de familier, der deltager i ”Family Strengthening” programmet. De fortalte hvordan de kæmper med konsekvenserne af stofmisbrug og salg af stoffer. De fortalte at den indtjening man kan få, ved at sælge stoffer er så markant bedre, end den indtjening, man kan få ved andet daglejerarbejde. Derfor er det fristende for unge mænd, at sælge stoffer. Problemet er, at det dels kan føre til at man kan begynde at bruge stoffer og ende i afhængighed – og at det dels kan give hårde fængselsstraffe, hvis man bliver opdaget. Det betyder at mange børn mister en far til enten afhægighed eller fængsel – og at deres mor derfor får meget svært ved at forsøge dem. Det er én af de store årsager til, at familier vælger at sende deres børn på børnehjem, selvom begge forældre er i live.

Familierne fortalte også at de ikke har råd til at købe skoleuniformer/bøger til deres børn, og hvordan deres børn derfor ikke kommer i skole. De udtrykte stor taknemmelighed for alt det Leads gør for dem. Både ved at tilbyde “catch up classes” til børnene, så de kan indhente noget af alt det de ikke har lært i skolen. Men også ved at give dem undervisning i emner, som hjælper dem til at skabe en bedre barndom for deres børn.

Alt det arbejde Leads gør med støtte fra Assist, er kun muligt, fordi almindelige danskere som dig, vælger at bakke op om Assist både med medlemskab og med økonomi. Vi kan kun søge penge ved CKU og CISU, når vi kan vise en tilstrækkelig stor skare af medlemmer og støtter. Så med din støtte, gør du det muligt, at vi kan formidle hjælp for flere millioner kroner. Så TAK!!!