Glædelig varm og tomatrød jul

Når solen bager løs, når cikaderne synger altoverdøvende, og når sandet brænder fødderne i sandalerne, er det svært at mærke, at julen er nær. Men intet kunne trumfe dette års decemberstart med et skud lys og varme samt masser af taknemlighed for WutomiAgris arbejde. Jeg havde taget en god veninde med til Mozambique, og det var stort at vise en skole frem, hvor endda tomaterne – på trods af en svigtende regntid – struttede af sundhed.

Tomaterne, står i høj kurs i december. Både fordi den høje varme og de flere skadedyr gør dem sværere at dyrke, og fordi der skal tomater til, når man holder jul. Så vi sælger mange nu, og de ser godt ud – når de vandes både morgen og aften.  Pumpen satte dog ud en dag, men foreningens elektriker var hurtigt på pletten, så det gik kun ud over én vanding.

Vores elever er nu taget hjem på et par ugers juleferie. Imens er nogle kvinder fra landsbyen lejet ind til at passe afgrøderne. Edgar Vasco, vores landbrugsansvarlige, har lagt en plan for, hvordan salget stadig kører i ferien.

Gina Dava, vores skoleleder, er tilbage på fuld kraft efter 3 udbytterige måneder på et internationalt lederkursus på Diakonhøjskolen i Århus. Inden havde både hun og vi høje tanker til, hvad hun kunne få med sig hjem til WutomiAgri, men hendes udvikling er ud over al forventning. Hun har netop sendt os en lang liste over ting, hun gerne vil forbedre, så vi glæder os til i det nye år at være med på sidelinjen i den proces.

Gina og jeg besøgte Elídio, en tidligere elev fra 2013, der siden har været i lønnet landbrugspraktik. Han er netop vendt hjem fuld af mod, visioner og kapital til at starte sin egen business – fortrinsvis med kyllingeproduktion.

Kyllinger skal der også til, når mozambiquere holder fest. Og dem køber man gerne hos WutomiAgri! Det er en glæde at opleve, hvordan Edgar har fået rigtig godt styr på markedsforståelsen efter sit business-kursus i august. Han og eleverne har opbygget en stabil kundekreds, så nu bliver 500 spiseklare kyllinger solgt på kun få dage. De drømmer om større rammer for produktionen, da de let kunne sælge flere, og har lovet et snarligt budget for en lovende udvidelse.

Det var en fornøjelse at tale med nogle af kunderne fra landsbyen, der var fulde af roser til vores kyllinger og grønsagsproduktion i øvrigt.

Leder- og gæsteboligen er snart færdig. Byggeriet har af forskellige uheldige årsager trukket ud, men nu tyder det på, at Gina kan bosætte sig inden det nye skoleår. Og vi kan begynde at tilbyde ordentlige forhold til gæstelærere. Edgar trænger også til at komme tættere på skolen. Han har måttet vente med at flytte ind, da håndværkerne har boet i den oprindelige medarbejderbolig, mens byggeriet har stået på.

Moz 50+ holder pause i 2016, da vi i stedet tager af sted med en lille delegation fra vores bestyrelse for at udvikle på partnerskabet med foreningen i Mozambique. Men står du med en gruppe, der ønsker at besøge skolen, kan vi altid snakke om at arrangere en rejse – med eller uden volontørarbejde.

Vi vil slutte med ønsket om en glædelig jul samt et velsignet nyt år.

Tusind tak, at vi heller ikke har stået alene med opgaven i 2015! Vi og unge mennesker i Mozambique har stadig brug for din støtte i 2016.

Kurt og Lisbet Terp

Meld dig ind i vores Facebookgruppe, hvis du ønsker oftere opdateringer.