Sri Lanka i værste krise siden deres uafhængighed i 1948

Sri Lanka er vågnet op til endnu en dag med angst og uvished om, hvordan den økonomiske krise kommer til at påvirke deres liv. Landet kæmper med 10-13 timers strømafbrydelse dagligt, da der ikke er mere olie. Hospitaler har måtte aflyse livsvigtige operationer, da der ikke er mere medicin. Alene i sidste måned er madvarer steget med 25-40% – til sammenligning med Danmark, hvor det er steget 5,8% på et helt år. Dette gør det svært og ofte umuligt for nogle familier at kunne købe føde til hjemmet. Situationen er kritisk, og folk er desperate.

Sri Lankanerne har vist deres vrede og utilfredshed ved at protestere foran præsidentens hus. Det har medført 45 arrestationer, 50 sårede og midlertidigt udgangsforbud i hovedstaden Colombo. Vi i Assist er I dialog med vores Sri Lankanske samarbejdspartner, LEADS, som fortæller om en yderst kritisk tilstand. Som svar på de fredelige protester har regeringen svaret med at blokere sociale medier, indføre ”state of emergency” og udgansforbud. Det har dog ikke stoppet befolkningen fra at fortsætte de fredelige protester. De opfordrer regeringen til at gå af, og kalder på at der bliver sat en stopper for korruption. Vores samarbejdspartnere ved at regeringens statsstyrede medier har delt falske nyheder, og forsøger at fremstille de fredelige protester som ‘voldelige angreb fra terorister’. Vores partnere beder derfor til, at vi fortæller, hvad der i virkeligheden foregår, og hvad de går igennem i Sri Lanka. 

Det gør ondt i vores hjerter at se et land, som har kæmpet i så mange år gennemleve endnu en krise. Vi sender et ekstra stort tak til alle jer, som måned efter måned bidrager med jeres hjælp til udsatte børn i Sri Lanka. Den næste tid vil vise, hvilken indflydelse krisen har på vores arbejde i Sri Lanka, hvor vi igennem vores samarbejdspartner hjælper udsatte i Sri Lanka.

På vegne af LEADS er vi taknemmelige for din tid, og vi håber I vil være med til at dele viden om, hvordan det står til i Sri Lanka.

Vi vil gerne understrege, at Sri Lanka er et land, som mange turister holder af at besøge – og med rette. Selvom landet er i økonomiske krise, så bliver man mødt af stor gæstfrihed og venlighed. Vi opfordrer alle der rejser i Sri Lanka til at være overbærende og gavmilde, for det er en lokalbefolkning som er presset på økonomien.