Heden stopper ikke væksten her på WutomiAgri

Vi går varmen i møde. Eller nærmere, den er over os med sin til tider overmandende kraft, der kan stoppe enhver tro på, at vores lemmer igen vil lystre optimalt. Og som altid lider planterne og produktionen, når Mozambique for alvor kommer tæt på solen. Men Wutomi-teamet er lavet af et hårdført stof. Her er glæden ved læring også høj, når sveden driver. Og nu bygger vi videre mod bedre betingelser for liv gennem landbrug på WutomiAgri – også når heden er på sit kraftigste.

Et drivhus har længe stået på WutomiAgris ønskeseddel. Og ja, her er sådan et selvfølgelig lavet af net, der skygger og beskytter mod skadedyr. Taget bliver af plastik med UV-filter. Kurt og Stella har brugt flere måneder på at studere, beregne og tegne, så vi kan have det bedste dyrkningsmiljø, selv om solen brager løs.

Nu er eleverne og Kurt i gang med opførelsen.

Ægproduktionen var en god idé. Vores 42 høner giver nu 40 store æg om dagen. Som vi skrev sidst, er der ikke så mange lokale fra Chicumbane, der har råd til at købe æg, men Kurt tager de sidste med hjem til stranden, og her går de som varmt brød. Æggene giver et overskud på 500 kr. om måneden. Til sammenligning giver kyllingerne 2.000 kr., men æggene giver også god omtale og interesse for WutomiAgri i nye områder.

Skolegenopbygningen i Beira efter cyklonen Idai, som vi skrev om i april, er for længst afsluttet. Kurt og jeg tog op for at besøge skolen i fredags, hvor vi mødte en meget taknemmelig skoleinspektør, personale og elever, der igen har fuld gang i undervisningen – og frikvartererne.

Da Idai begyndte sin rasen, var der ingen huse i området, der holdt stand, så alle søgte ly i skolen. Her fløj taget dog også ret hurtigt helt af, og efter dette var der ingen ly nogen steder for den voldsomme regn. Det nye tag er blevet stormsikret ekstra grundigt, så det skulle kunne holde til lidt af hvert.

Sommerperioden er hot og fuld af plantedræbende insekter og andet kravl. Derfor sætter vi frilandsproduktionen af salat og kål ned til det halve. I stedet er eleverne lige nu ved at så større arealer til med majs, jordnødder og bønner, der er mere varmeresistente. Og se her, hvor let møgspredningen går, nu vi har en traktor… Når det første drivhus forhåbentligt meget snart er færdigt, kan vi dyrke de mere sarte grøntsager hele året samt producere nye tomatplanter i stor stil.

Planen er, at næste års Moz 50+ere skal bygge det næste drivhus.

WutomiAgri Venskabsforenings årsfest den 5. oktober blev igen i år en ægte festlighed. Det glæder os meget, at både unge og gamle mødte op i Vorbasse for at være med. At arrangementet efterhånden har udviklet sig til et stort gensynstræf for Moz 50+erne er absolut kun et plus for stemningen. I år kom Maren fra æ kær desuden forbi, da hun også havde været med i Mozambique på 50+. Og vi kan sige, at Maren havde suget til sig af indtryk, som hun på det fineste forstod at dele med forsamlingen – både på jysk og på kyllingesprog.

Varme hilsner – med stor tak for den kæmpe opbakning, vi hele tiden mærker.

Det betyder mere, end I aner, at vi aldrig føler os alene. Vi er så glade for bøn og opmuntringer – og praktisk hjælp og støtte.

Kurt & Lisbet